duminică, 12 martie 2023

POVESTEA LUI LIVIU


POVESTEA LUI LIVIU

sau LivStory de ciocolată

În viața mea de până acum trecută, am avut șansa de a cunoaște câțiva oameni interesanți, oameni care m-au făcut să visez la mai mult, mai frumos și mai departe.
Unul dintre ei, este Liviu.
Pe Liviu l-am cunoscut prin anii 90 ca un pasionat de motocros, mereu cu vânătăi, julituri și fracturi, dar mereu hotărât să mai doboare un record.
Apoi a dispărut.
L-am redescoperit ca fabricant de apă îmbuteliată în Namibia, dar și fermier cu o plantație de lavandă pornită de la zero în solul arid al Africii. Bineînțeles, că între timp, trecuse de la motor la avion cu motor, pentru că distanța mare de la fabrică la fermă nu mai putea fi parcursă zilnic pe drumurile africane.
Să vă mai spun că Liviu a devenit acolo și un virtuoz al saxofonului?
Mai apoi, Liviu a părăsit Africa după ce și-a vândut fabrica și ferma și s-a mutat în Portugalia.
M-aș fi așteptat ca în Portugalia să facă ce făcea și în Namibia, dar nu.
Liviu s-a reinventat și s-a făcut olar. Cuptoare, lut, argilă, artă.
A ajuns chiar și în Olympic Archery, în topul sportivilor de tir cu arcul din Portugalia.
Deunăzi, Liviu m-a sunat și m-a invitat într-o locație din Brașov să-mi arate ceva. Știam eu că a părăsit și Portugalia revenind acasă, dar nu știam ce mai pune la cale.
De data asta, a reușit să mă uimească din nou. Liviu e hotărât să producă ciocolată. Dar nu orice fel de ciocolată, ci cea mai bună ciocolată.
A investit într-o fabrică de ciocolată și a adus un concept nemaiauzit în România – bean to bar. S-ar traduce aproximativ ca – de la boabele de cacao din fermă la tableta de ciocolată.
Practic, nu folosește cacao sau pudră de cacao din surse comerciale obișnuite, pe care le consideră de foarte proastă calitate, ci cumpără boabe de cacao fermentate, direct de la ferme ecologice cunoscute, pe care le sortează, le prăjește în fabrică, le prelucrează în amestecuri bine proporționate cu ingrediente exclusiv organice, obținând tablete de ciocolată de o finețe extraordinară.
Și mi-a dat să gust din câteva sortimente.
- Uite, asta e făcută cu boabe din Congo, de la Ferma Mungamba.
- Asta e din boabe de cacao de la ferma Hacienda Limon din Ecuador.
- Asta este dintr-un amestec de boabe Forastero și Trinitario de la Ferma Semuliki Forest din Uganda.
- Ia gustă și din asta, să vezi ce aromă și gust iese din amestecul de cacao de la Ferma Chuno Classico din Nicaragua și cafeaua organică de la Ferma Haru Natural din Etiopia. Sortimentul ăsta îl fac în colaborare cu Mugur de la Croitoria de Cafea din Brașov.
Eu până ieri eram convins că ciocolata Elvețiană sau cea Belgiană înseamnă vârful de calitate în domeniul producției de ciocolată, dar nu gustasem niciodată ciocolata făcută de Liviu, care e mult peste orice am mâncat până acum.
Mereu m-am întrebat care-i secretul lui Liviu, de știe să facă atâtea lucruri frumoase.
De când îl cunosc, Liviu a avut o constantă.
Mereu aceeași și mereu alături de el – Mihaela, soția lui.
Acum știu.
Secretul e Dragostea.

Așa că, dacă vreți să cunoașteți mai bine Povestea lui Liviu și de vreți ca papilele voastre gustative să vă mulțumească, dați-le măcar o tabletă de ciocolată de la LivStory Craft Chocolate.
https://www.facebook.com/livstorychocolate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu